عسل چیست ؟ خواص و مضرات عسل چیست؟ راجع به تریکیبات، رنگ و انواع عسل اطلاعاتی دارید؟ ما با همراه باشید تا تمام این عناوین را باهم مطالعه کنیم.
عسل چیست و چگونه تولید می شود؟
عسل یک ماده غذایی گیاهی است که توسط زنبور عسل تولید میشود و همه آن را به خوبی میشناسیم. کلمه عسل یک کلمه عربی است و در فارسی به آن انگبین یا انگوین هم میگویند. عسل، این ماده شیرین غلیظ، از شهد گلهایی که توسط زنبور عسل مصرف شده و در بدن این حشره دستخوش تغییراتی می شوند، بدست می آید. به همین دلیل عسل را یک ماده شیرین کننده گیاهی میدانند.
اگر بخواهیم یک تعریف علمی و ثبت شده از عسل داشته باشیم، میتوانیم به دو تعریف اشاره کنیم. اولین مورد، تعریفی است که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا در سال ۱۹۰۶ به ثبت رسیده است. بر اساس این تعریف، عسل ماده و شهدی است حاوی قند گیاهی که توسط زنبور عسل جمع آوری شده و تغییر حالت داده است.
تعریفی دیگری از عسل توسط دانشگاه آکسفورد ارایه شده است که بر اساس آن، عسل یک مایع شیرین چسبناک قهوه ای مایل به زرد رنگ است که توسط زنبور ها و حشرات دیگر و با استفاده از شهد گلها بدست می آید.
پس از بررسی توضیحی کوتاه راجع به سوال عسل چیست ؟ در ادامه به رنگ عسل و انواع عسل می پردازیم با ما همراه باشید.
رنگ عسل طبیعی
حتما تا به حال عسل های متفاوتی را با رنگ های مختلف دیده اید و شاید این سوال به دهنتان خطور کرده باشد که چرا رنگ عسل ها با هم متفاوت است؟ آیا این تفاوت رنگ عسل نشانه ای از طبیعی یا مصنوعی بودن آن است؟
همان طور که گفتیم عسل از شهد گیاهان بخصوص گل ها بدست می آید، و زنبور ها از گل های مختلفی برای تهیه عسل استفاده میکنند و شهد هر گل هم رنگ خاص خود را دارد. رنگ شهد گل ها از سفید تا سیاه متفاوت است، بنابراین مهم ترین عامل تاثیر گذار بر رنگ عسل رنگ شهد و شیره گل هاست.
از طرفی دیگر، بسیاری از گلها عمر کمی دارند، یعنی در دوره یا فصل مشخصی می توان به آن ها دسترسی داشت و رنبورهای عسل در هر فصل از گیاهان همان فصل برای تولید عسل و تغذیه استفاده میکنند. به همین دلیل است که عده ای متفاوت بودن رنگ عسل را به فصل تولید عسل ربط می دهند.
به عنوان مثال عسلی که از گل اقاقیا تهیه شده باشد سفید رنگ، عسل افرا لیمویی رنگ، عسل شبدر سرخ زرد مایل به قرمز، عسل نارون قهوه ای وعسل صنوبر سیاه رنگ هستند.
انواع عسل طبیعی
عسل انواع مختلفی دارد و زنبورداران عسل را به ۳۳ تا ۳۷ نوع تقسیم میکنند. عسل ها بر اساس شهدی که از آن ساخته شده، نام منطقه و محل تولید، زمان تولید، رنگ، طبیعی و مصنوعی بودن به گروه های مختلفی تقسیم میشوند.
همان طور که گفتیم اولین تقسیم بندی، تقسیم بندی بر اساس شهد گل است. حتما شنیده اید که میگویند عسل آویشن، عسل گز، عسل گون ، عسل بهار نارنج و اقاقیا و …، این مدل نامگذاری و تقسیم بندی، گیاهی که زنبور عسل از آن تغذیه کرده است را مشخص میکند. اما از آنجایی که بیشتر مناطق پرورش عسل دارای چندین گل هستند نمی توان گفت که این عسل تنها از یک گل خاص تهیه شده است، بلکه به این معنا خواهد بود بیشترین گل موجود در آن منطقه، گل نام برده است، مگر آنکه کل منطقه تنها دارای یک گل خاص یا به عبارتی تک گلی باشد. اما در حال حاضر بیشتر عسل های تولید شده چند گلی هستند. دکتر هریک از موسسه فائو در سال ۱۹۴۸ به این موضوع اشاره و تقسیم بندی عسل بر پایه گل را امری اشتباه بیان کرده، مگر در مناطقی که منحصرا تک گلی یا تک گیاهی هستند.
یکی دیگر از روش های تقسیم بندی عسل بر اساس منطقه یتا محل تولید آن است. برای مثال عسل قوچان، سبلان و غیره که نشان میدهند عسل در کدام منطقه تولید شده است.
یکی دیگر از روش های تقسیم بندی عسل متناسب با زمان تولید است که به دو دسته عسل بهاره و عسل پاییزه تقسیم میشود. عسل پاییزه از اواسط تابستان تا اوایل پاییز جمع آوری میشود.
یکی دیگر از انواع تقسیم بندی عسل که برای خریداران از اهمیت بالایی هم برخوردار است، طبیعی و مصنوعی بودن آن می باشد. عسل طبیعی به عسلی گفته میشود که زبنور عسل پس از تغذیه از شهد گل ها آن را تولید می کند، در صورتی که در فرایند تولید ، زنبور عسل، به جای گل، از شکر و قند سفید استفاده می کند و در نتیجه، دیگر نمی توان آن عسل را عسل طبیعی نامید.
نوع دیگری از عسل هم وجود دارد که به آن عسل مصنوعی یا تقلبی گفته میشود و در فرایند تولید آن زنبور عسل هیچ گونه دخالتی ندارد. این نوع عسل معمولا از شکر و گیاهان شیرین تهیه میشود. هرچند رنگ و غلظتی مانند عسل دارد، اما طعم، فرایند تولید و ارزش غذایی آن کاملا متفاوت است. گاهی هم سودجویان این عسل مصنوعی را با عسل طبیعی مخلوط میکنند تا طعم و مزه عسل حفظ شود و قیمت تمام شده آنها کمتر و سودشان بیشتر شود.
کیفیت عسل طبیعی ۱۰ برابر بیشتر از این نوع عسل هاست. این روش تهیه عسل در آمریکا بسیار رونق داشت تا اینکه در سال ۱۹۲۶ و با تغییر قوانین، فروش این نوع عسل جرم محسوب شد. توجه داشته باشید که عسل شکرک زده و سفت شده را نمی شود عسل تقلبی دانست بلکه تنها راه تشخیص عسل و تقلبی بودن آن؛ آزمایش آن در آزمایشگاه است. روش دیگری که می توانید تا حدی عسل اصل و تقلبی را تشخیص بدهید، ریختن عسل در یک لیوان آب است. اگر عسل ته نشین شود یعنی طبیعی است و اگر به سرعت در آب حل شود به معنی تقلبی بودن آن است.
ترکیبات عسل طبیعی
همانگونه که برای شما سوال پیش می آید عسل چیست ؟ شاید از خود بپرسید ترکیبات عسل چیست ؟ یکی از مواردی که برای متخصصین غذایی و کسانی که به تغذیه خود اهمیت بسیاری می دهند، ارزش مواد غذایی است. عسل ماده ای با ارزش غذایی بسیار بالا است و از آنجایی که مقدار آب آن بسیار کم است، فاسد و خراب نمیشود. همچنین می توان از عسل به عنوان یک شیرین کننده طبیعی هم استفاده کرد. استفاده از عسل به عنوان یک شیرین کننده مزایای بسیاری دارد. ابتدا اینکه ماده غذایی خود را شیرین کرده اید و از خواص عسل بهره برده اید. همچنین شکر و شیرین کننده های مصنوعی که آسیب های بسیاری به بدن وارد می کنند را حذف کرده اید.
طبق تحقیقات انجام شده، شیرینی عسل به واسطه وجود فروکتوز یا قند میوه، گلوکز و ساکاروز است و هر ۱۰۰ گرم آن حدود ۳۲۵ کیلو کالری انرژی آزاد میکند. از دیگر ترکیبات موجود در عسل می شود به پروتئین، کربوهیدرات، کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، فسفر و ویتامین ها اشاره کرد. درصد این ترکیبات بسته به نوع عسل و گیاهان تغذیه شده متفاوت است.
شاید خواندن این ” فروش عسل ارگانیک و طبیعی ” مقاله هم برای شما جذاب باشد.
خواص عسل طبیعی
عسل خواص دارویی و درمانی بسیار زیاد و همچنین ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. از گذشته تا به امروز از عسل به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان بیماری ها استفاده میشود. همه ما خاصیت درمانی عسل در سرماخوردگی و گلودرد را میدانیم و هنگامی که دچار این بیماری ها شده ایم مصرف آب گرم و عسل را بیشتر میکنیم. خاصیت درمانی عسل به ویژگی آنتی بیوتیکی و ضد عفونی کننده بودن آن بر می گردد. علاوه بر این، به دلیل دارا بودن مواد مغذی، ویتامین ها و آنزیم ها در روند بهبودی بیماری ها هم موثر است. امروزه از عسل به عنوان ماده ضدعفونی زخم ها هم استفاده میشود و در مراکز بهداشتی بر روی زخم ها و بخیه ها عسل زده میشود تا روند درمان تسریع یابد.
مضرات عسل طبیعی
در ادامه مقاله عسل چیست با مضرات عسل همراه شما هستیم. همواره از عسل به عنوان یک ماده مغذی یاد شده است، اما جالب است بدانید عسل مضرراتی هم دارد. یکی از ممنوعیت های مصرف عسل در کودکان است. فراموش نکنید که تا سن دو سالگی نباید به فرزندتان عسل بدهید، چرا که مصرف عسل در کودکان زیر دو سال باعث ابتلا به بوتولیسم میشود. بوتولیسم مسمومیت به سم زنبور عسل است و از علایم آن میتوان به تب، اسهال یا یبوست، ضعف و بی حالی اشاره کرد که در بدترین شرایط به ایست تنفسی و فلج عضلانی منجر میشود.
در بزرگسالان مصرف بیش از حد عسل میتواند موجب دردهای شکمی شود. زیرا عسل به دلیل دارا بودن مواد مغذی میتواند اختلالاتی را در جذب مواد در روده کوچک ایجاد کند و در طولانی مدت ممکن است مشکلات گوارشی هم ایجاد کند.
یکی دیگر از مضرات خوردن عسل ایجاد حساسیت است که در صورت خوردن عسل خام در گروه های حساس می تواند ایجاد شود. از علایم این حساسیت، ورم، خارش، التهاب و کهیر است. در صورت مشاهده این علایم به پزشک مراجعه کنید. هر چند که عسل به دارا بودن قند طبیعی معروف است اما اگر مبتلا به دیابت هستید باید مصرف عسل را محدود کنید. عسل میتواند قند خون را بالا ببرد. از دیگر مضرات عسل میتوان به کاهش فشار خون و پوسیدگی دندان هم اشاره کرد. در مجموع باید به این نکته اشاره کنیم که عسل هم مثل هر ماده غذایی دیگری دارای فایده ها و ضررهایی است که با مصرف درست آن می توانیم از خواص خوب این ماده غذایی ارزشمند بهره مند بشویم.
برای مطالعه دقیق تر این بحپ می توانید به مقاله عسل طبیعی هدیه ارزشمند زنبور به انسان مراجعه فرمایید.